Gryning?

Vad kan man hoppas på för Ukraina; att man undviker nationalistiska ledare; att man söker sig utanför det gamla ledargarnityret; och att EU och USA inte låter sig triggas av Putin, den gamla KGB mannen…

Det Ukrainska parlamentet leds av bland andra en f d chef för den ukrainska säkerhetstjänsten, vän till Julia Tymosienko, tidigare premiärminister, representanter från det högerextrema nationalistpartiet Svoboda; riksåklagaren och tre ministrar bl.a. en vice premiärminister. De övriga kommer från andra oppositionsgrupper  –  som deltagit i upproret mot president Viktor Janukovytj, chefs-oligarken.

Hur konflikten skall lösas med å ena sidan den inhemska ukrainska nationalistiska ledningen och å den andra Putins Ryssland med maktbegär. Vapenskramlet tilltar vid östgränsen mot Ryssland, där många har ryskt ursprung, liksom på halvön Krim invid Svarta havskusten. På Krim är ca sextio procent ryssar, därutöver finns tartarer, som ligger i konflikt med ryssar och Ryssland. Vid Svara havskusten är både den ryska och ukrainska flottan stationerade. Läget är spänt men ännu så länge under kontroll. Oroande är att ryska soldater patrullerar Krims gator iklädda neutrala uniformer.

EU och USA talar om sanktioner, som kan skapa en för ryska folket märkbar ekonomisk kris. Framförallt USA  gör sig inget besvär att lära känna den andres kultur och värdesystem som är förutsättningen för att skapa och behålla fred. Det vore nog klokt att påminna om Versaillesfreden…

Tyskland, som bittert har lärt sig, försöker balansera mellan de EU medlemmar som förespråkar omedelbara sanktioner mot Ryssland och har lyckats att få EU:s utrikesministrar att förena sig kring en icke-konfrontatorisk linje. EU har trots sin spretiga sammansättning, eller kanske tack vare, lärt sig att inte provocera. Använda sig av goda samtal och lyssna in varandra.

Vi har ännu inte sett slutet på krisen, fortsättning följer…

”Nationalismen är vår värsta fiende” (Georg Orwell) Den kan sätta en hel värld i brand. Det har vi erfarit.

Som alla frågor av denna natur är det ytterst frågor för FN, vår globala gemenskap, omfattande  lokala, nationella och regionala förhållanden, som bör skrota säkerhetsrådet och i stället uppbära en gemensam uppförandecodex, regler att efterleva som förbud att kriga – avväpna istället för att beväpna.

Varför inte vara lite av en utopist och tänka sig en värld utan vapen?

Men – Javisst Ja. Vapen är den bästa tillväxtfaktorn, produkterna är självgenererande.  De håller också den mänskliga tillväxten under kontroll (NWO).

Vad vill vi?